Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Η πρώτη μας Φθινοπωρινή εξόρμηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24.09.2017 με προορισμό το κτήμα «Οινότρια Γη , Κώστα Λαζαρίδη» στο Καπανδρίτι Αττικής.

Μαζευτήκαμε στο parking του ΑΒ Βασιλόπουλος στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στο 11χλμ στις 10:30 το πρωί, και στις 10:45 ξεκινήσαμε δέκα αυτοκίνητα 2CV για το Καπανδρίτι. Ευχάριστη έκπληξη ο ερχομός του μέλους μας Παναγή Παναγιωτόπουλου από την Ακράτα με την οικογένεια του για να συμμετάσχει στην ημερήσια αυτή βόλτα.

Ο καιρός ήταν πολύ καλός και η διαδρομή μέσα από Αγ. Στέφανο μας οδήγησε στο κόμβο των Αφειδών και μετά του Καπανδριτίου όπου διασχίζοντας το κεντρικό δρόμο του χωριού βρεθήκαμε στα τέσσερα χιλιόμετρα μετά το τέλος του στο κτήμα «Οινότρια Γη , Κώστα Λαζαρίδη».

Μετά την τακτοποίηση μας στο parking του κτήματος και τις απαραίτητες πρώτες φωτογραφίες, ήρθαν και δύο άλλα 2CV για να συμμετάσχουν στην ξενάγηση μας στο χώρο του Μουσείου οίνου, και στην εκδρομή μας.
Ο ξεναγός μας Νέστωρας Κωνσταντούρος εκ μέρους του κτήματος μας υποδέχτηκε με ένα ζεστό χαμόγελο, και ξεκινήσαμε την ξενάγηση στον χώρο.

Πραγματικά, ο χώρος είναι τέλεια εξοπλισμένος και διακοσμημένος έτσι ώστε να περάσει τον κάθε επισκέπτη από όλη την ιστορία του κρασιού, και κατόπιν να παρουσιάσει όλα τα στάδια καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας του σταφυλιού μέχρι τη ζύμωση του και εμφιάλωση του ως κρασί, τσίπουρο, αλλά και ξύδι.

Ο ξεναγός μας είχε την τεχνογνωσία (ως οινολόγος) και την διάθεση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας, και να μας διαφωτίσει για πολλές πτυχές της παραγωγής και επεξεργασίας οίνου και παραγώγων αυτού, που παρέμεναν άγνωστες σε πολλούς από εμάς.

Εντυπωσιακά ήταν τα διάφορα μηχανήματα – εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, αλλά και τους προηγούμενους αιώνες για όλες της φάσεις παραγωγής του οίνου και πραγματικά όλη η ξενάγηση που κράτησε μία ώρα ήταν ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή.

Στο τέλος της ξενάγησης, καταλήξαμε στο κελάρι που φυλάσσονται κρασιά πρώτης παραγωγής με ευρέως διαδεδομένο την ετικέτα «Αμέθυστος» που χρονολογείται από το 1992.

Τελευταίο στάδιο της επίσκεψης μας ήταν η δυνατότητα αγοράς σε ελκυστική τιμή των κρασιών της οινοποιίας Κώστα Λαζαρίδη (με έδρα την Δράμα και δυνατότητα καλλιέργειας 2.000 στρεμμάτων στην περιοχή αυτή, αλλά και 200 στρεμμάτων στην περιοχή του Μαραθώνα), όπως και η δυνατότητα γευσιγνωσίας με πολύ νόστιμα εδέσματα όπου η διαδικασία αυτή τιμήθηκε δεόντως από όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους.

Με μεγάλη τους χαρά το προσωπικό του κτήματος και ο ξεναγός μας μαζί με όλα τα μέλη φωτογραφηθήκαμε στην είσοδο του μουσείο και χώρου δεξιώσεων με δύο αντιπροσωπευτικά μας 2CV για να κλείσουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις την επίσκεψη μας.

Κατόπιν, ακολουθήσαμε την διαδρομή που είχαμε ανακοινώσει προς Μαλακάσα, Αγ. Μερκούριο, Βασιλικά κτήματα Τατοίου και καταλήξαμε για το καθιερωμένο μας πικ νικ με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων από όλους και μπόλικο κρασί και κέφι.

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη εξόρμηση μας που θα ανακοινωθεί σύντομα και πρόκειται για την καθιερωμένη μας διήμερη εκδρομή του Οκτωβρίου. Να είστε έτοιμοι εσείς και τα αυτοκίνητα σας για να δηλώσετε συμμετοχή.

Εκ μέρους του Δ.Σ.