Αγαπητά μέλη και φίλοι,
Η Λέσχη στα πλαίσια του προγράμματος εκδρομών με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Αττική» οργανώνει την τέταρτη κατά σειρά βόλτα στο σπήλαιο Παιανίας «Κουτούκι» και στο βουνό του Υμηττού την Κυριακή 30.03.2014. Η εκκίνηση θα δοθεί στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής στην Λεωφόρο Λαυρίου μόλις στρίψουμε από την Λ. Μεσογείων ή Λ. Μαραθώνος στα 100 μέτρα στο προαύλιο της εκκλησίας Σταυρού όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, στις 10:00 το πρωί της Κυριακής. Θα ακολουθήσουμε την διαδρομή 12 χλμ. και θα φτάσουμε στο ξακουστό σπήλαιο Παιανίας με την ονομασία «Κουτούκι». Το Σπήλαιο “Κουτούκι” είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα εξήντα (60) περίπου σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του κυρίως ορεινού όγκου του Υμηττού, σε υψόμετρο 510 μέτρων, και υπάγεται στον Δήμο Παιανίας. Πρώτος εξερευνητής του Σπηλαίου θεωρείται ο δημοσιογράφος Δ. Χατζόπουλος, ο οποίος, με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποίησε την πρώτη κάθοδο από την φυσική είσοδο του σπηλαίου, όπου προηγουμένως είχε πέσει ένα κατσίκι. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις διαφόρων ομάδων φυσιολατρών, με σημαντικότερη εκείνη του Γιάννη και της Άννας Πετροχείλου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 1954, που έκαναν και τη χαρτογράφησή του. Η επίσκεψη διαρκεί μία περίπου ώρα και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ το απλό, για πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ετών 3 ευρώ και για σχολεία 2 ευρώ.

Το σπήλαιο λειτουργεί :
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:50
Σάββατο – Κυριακή 09:00 – 15:50
Αργίες 09:00 – 15:50
Η λέσχη θα προσπαθήσει να έχει καλύτερη τιμή σαν group.
Μετά την επίσκεψη θα ακολουθήσουμε χωμάτινη όμορφη διαδρομή με προορισμό την Μονή Αγ. Ιωάννη Κυνηγού στου πρόποδες του Υμηττού στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής. Η Μονή αυτή είναι επισκέψιμη με αυστηρό πρωτόκολλο εμφάνισης όπου για τις γυναίκες απαγορεύεται η πρόσβαση με παντελόνι.
Κατόπιν θα ακολουθήσουμε μία εξαιρετικής ομορφιάς χωμάτινη διαδρομή με θέα όλη την Αθήνα και φτάσουμε στην Μονή Οσίου Αστερίου που είναι ένας καταπληκτικός ναός στην καρδιά του Υμηττού.
Το μεσημεράκι θα πάμε για φαγητό στην καντίνα του δήμου Καισαριανής στο μέρος «Καλοπούλα» πριν την Μονή Καισαριανής όπου μπορούμε ελεύθερα να πάρουμε πολύ καλά και φτηνά φαγητά από την καντίνα, ή να έχουμε και μαζί μας όσοι θέλουν και κάποια φαγητά που μπορούν να τα συνοδεύσουν με λίγο κρασάκι ή μπυρίτσα αγοράζοντας από την καντίνα.
Μετά το φαγητό μας, μπορούμε να επισκεφθούμε την περιοχή γύρω από την Μονή Καισαριανής που έχει πολλά μέρη για περπάτημα.
Σας περιμένουμε όλους για να περάσουμε μία ευχάριστη Κυριακάτικη βόλτα.